De AEX-index in Amsterdam noteerde enige minuten na opening van de markt een fractie lager.
De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend vrijwel vlak geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten weinig beweging zien.
Beleggers wachten op de eerstekwartaalcijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die later in de week op het programma staan.
De AEX-index in Amsterdam noteerde enige minuten na opening van de markt een fractie lager op 506,85 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 783,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,3 procent.
Groei Azië valt tegen
De economische groei in Oost-Azië zal dit jaar lager uitvallen dan eerder gedacht, voorspelden economen van de Wereldbank in een maandag gepubliceerd rapport. Met name de tragere groei van de Chinese economie zorgt ervoor dat de regio mondjesmaat profiteert van de voordelen van een lagere olieprijs en het herstel in de rijkere landen.
De economische groei in China komt dit jaar uit op 7,1 procent, na een groei met 7,4 procent in 2014, aldus de Wereldbank. Vorig jaar maart voorzag de Wereldbank nog een groei van de tweede economie van de wereld met 7,2 procent in 2015. De groei in Oost-Azië komt dit jaar uit op 6,7 procent, tegenover 6,9 procent afgelopen jaar.
De export van China ging, volgens de Chinese douane, afgelopen maand omlaag, zo werd maandag bekend. In maart lag de totale export van China 14,6 procent lager in vergelijking met een jaar eerder. Marktanalisten voorzagen voor maart juist een toename van 8,2 procent. De import daalde met 12,3 procent waarmee het handelsoverschot van China uitkwam op 18,2 miljard yuan (2,8 miljard euro).
Aalberts daler in AEX
Grootste daler in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een verlies van 1,7 procent na een adviesverlaging door ING.
Telecomconcern KPN ging aan kop met een winst van 0,6 procent dankzij een adviesverhoging van Bank of America Merrill Lynch.
Spanning rond TomTom
De mogelijke verkoop van de kaartendivisie HERE Maps door het finse bedrijf Nokia kan zowel een vloek als een zegen zijn voor TomTom, stelde Rabobank maandag. Afgelopen vrijdag stelden bronnen dat het Finse bedrijf de verkoop van het onderdeel overweegt om zich te kunnen richten op zijn netwerkproducten, waarna TomTom een koerswinst boekte van 11,5 procent.
Volgens Rabo kan de mogelijke verkoop van HERE Maps leiden tot speculatie op een bod op TomTom, resulterend in een koersstijging voor de Nederlandse navigatiedienstverlener. Ook een overnamestrijd en een goede verkoopprijs voor het onderdeel van Nokia zijn volgens de bank goed voor de koers van TomTom.
Rabo ziet echter als gevaar dat Apple besluit om HERE Maps te kopen. TomTom is nu de voornaamste leverancier van kaarten aan Apple. Ook kan de koers van TomTom onder druk komen als HERE Maps voor een tegenvallende prijs, bijvoorbeeld onder boekwaarde, verkocht wordt.
De bank blijft vooralsnog bij zijn koopadvies voor TomTom en heeft een koersdoel van 8 euro. TomTom koerste maandag om 09.11 uur 1,3 procent lager op 8,07 euro.
BMW in de min
BMW daalde 0,7 procent. De Duitse autofabrikant roept ruim 70.000 voertuigen terug vanwege problemen met de brandstofpomp. Door het defect kan de motor uitvallen of weigeren te starten. De pompen in de auto's zijn gemaakt door Bosch.
De euro was maandagochtend 1,0613 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent in prijs tot 52,22 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 58,20 dollar per vat.
Beurs Tokio vlak
De effectenbeurs in Tokio is maandag vlak gesloten. Beleggers deden het rustig aan nadat de Nikkei vrijdag voor het eerst in vijftien jaar even de 20.000 puntengrens wist aan te tikken. De Japanse machineorders, die in februari minder sterk daalden dan gevreesd, boden enige steun aan de handel.
De Nikkei eindigde na een schommelende sessie ongewijzigd op 19.905,46 punten. Detailhandelsconcern Fast Retailing en telecombedrijf Softbank, de twee zwaargewichten in de index, stegen 0,9 en 2 procent. Nissan zakte 1,3 procent na een nieuwe terugroepactie van de autofabrikant.
Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen overwegend omhoog. De Shanghai Composite in China kreeg er 1,4 procent bij. Een onverwachte daling van de Chinese export wakkerde de hoop op meer stimuleringsmaatregelen aan. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1 procent en de Kospi in Seoul steeg 0,6 procent. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,1 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl